vineri, decembrie 01, 2006

Miso-comunism


De cativa ani incoace, prin discursurile politice si nu numai se tot fac referiri exagerate despre comunism. Si prin asta vreau sa zic ca toata lumea vorbeste despre comunism ca si cum ar fi cel mai dezastruos, oripilant, monstruos lucru care i se poate intampla unei societati. Daca esti adeptul comunismului, esti automat identificat cu un nebun sau cu diavolul si nu ti se mai da dreptul la nici o opinie.

Nu sunt un adept al comunismului. Nu am fost niciodata, dar nici nu inteleg de unde atata confuzie in mintile oamenilor.

Comunismul propus de Marx, oricat de imperfect ar fi fost el, se vroia a fi o utopie. Sa nu credeti ca Marx avea in minte, atunci cand a propus acest sistem, subjugarea popoarelor de catre anumiti indivizi, care au ramas cunoscuti in memoria colectiva drept "dictatori".

Este de inteles atitudinea negativa romanilor si a natiunilor care au avut de suferit de pe urma acestor dictatori. Este de inteles de ce cuvantul "comunist" le trezeste amintiri ca foamete, statul la cozi, sau mai rau, persecutie, frica de autoritati/securisti, munca la canal etc. etc.

Dar oameni buni, cum ramane cu noi, generatia tanara, care nu am apucat acea perioada intunecata. De ce ne speriem si de ce uram atat de mult acest cuvant "comunism/comunist"?!
Avem oare niste motive bine intemeiate??

De ce greselile, insensibilitatea si monstruozitatea unor oameni ca Ceausescu, Stalin etc. care s-au folosit de comunism pentru a-si promova propiile viziuni asupra societatii perfecte sunt asociate cu comunismul?!

In fond, dictaturile lor de tip totalitarist nu reprezinta punerea in aplicare a comunismului lui Marx, reprezinta un comunism alterat, modificat, care nu mai este comunism... de fapt, intre dictatura lui Ceausescu, cea a lui Stalin, a lui Mao si Castro sunt discrepante atat de mari incat nici nu pot fi considerate a fi acelasi sistem de guvernare.

In concluzie, cine merita injurat? comunismul sau dictatorii? Personal consider caeste o dovada de ignoranta si o mare greaseala atunci cand spunem "comunismul e de vina pentru toate relele care s-au intamplat" in loc sa spunem "au fost oameni care au cauzat atatea rele...voit sau nevoit".

Oameni, la fel ca cei 6 miliarde care se gasesc astazi pe glob... Oameni, care nu au nevoie de comunism pentru a face rau altor oameni... Oameni pe care democratia nu ii impiedica sa faca rau altor oameni...

So..daca crezi ca astazi traiesti in democratie si ca lucrurile nu pot merg decat pe calea cea buna, intreaba-te doar atat: cine sunt oamenii care conduc lucruile??

Etichete: